Het spookt in de Betuwe! De beste spooktochten

Het spookt in de Betuwe! De beste spooktochten

Toen we tien jaar geleden vanuit Amsterdam naar de Betuwe kwamen, had ik geen idee hoe levend de traditie van spooktochten in deze streek is, en hoe spectaculair, indrukwekkend én doodeng die tochten - rond Halloween - zijn.

Ik zal mijn eerste spooktocht nooit vergeten. Brullende kettingzagen, zwevende zombiebruiden, glibberige tunnels vol spinrag waar je geen hand voor ogen ziet, slijmerige monsters, bloederige operatiekamers, kinderlijkjes in doodskisten, en overal duistere figuren en onverwachts opduikende griezelhoofden… En dit alles terwijl je door een aardedonker bos, via onheilspellende steegjes, langs zwarte sloten en door kale boomgaarden strompelt, hè? Ik wist niet wat me overkwam; de tocht duurde (zonder overdrijven) uren en ik was behalve doodsbang ook vol bewondering over de dorpelingen die dit allemaal zelf hadden klaargespeeld. Van jonge kinderen, tot tieners en volwassenen: iedereen bleek zijn steentje bij te dragen én mee te lopen.

Dit is een traditie die je zeker niet mag missen wanneer je eind oktober, begin november in de Betuwe bent. Wees wel op tijd met reserveren: de kaartjes zijn vaak al ver van tevoren uitverkocht!

Hier vind je de mooiste spooktochten:

Varik

Eén van de allerbeste. Vol griezelige figuranten en spectaculaire decors. De tocht voert dwars door het dorp maar ook door een uitgestrekt (en vaak zompig) buitengebied. Er is ook een fantastische kinderspooktocht. Het startpunt is in dorpshuis Toevershof.
Houd Varik.nl in de gaten voor de aankondiging en informatie over de kaartverkoop.

Tricht

Beroemd en berucht: de spooktocht van Tricht. Zeker zo spectaculair als die van Varik, al is het maar om het verhaal dat wordt uitgebeeld. Lees het artikel ‘Zombies teisteren nachtelijk Tricht’ maar eens: “Groepjes wandelaars die nietsvermoedend richting de Appeldijk wandelen, komen in een nachtmerrie terecht. Een team onderzoekers in witte pakken wijst mensen op de gevaren van de doortocht. Voor de zekerheid worden er DNA en wangslijm afgenomen.”

Tuinen van Appeltern

Ook Appeltern (officieel geen Betuwe, maar het Land van Maas en Waal) pakt uit tijdens Halloween. De griezeltochten in het mooie tuindorp zijn beroemd. “De Tuinen van Appeltern zijn van nature al zo spannend, dat er niet veel hoeft te gebeuren om het heel eng te maken. De doorkijkjes, de diepe vijvers en de talloze haagjes maken de enge sluiptocht al geslaagd. Spoken, heksen, dracula’s en duivels verblijven tijdens deze tocht in onze tuinen. Niemand weet waar, wanneer en hoe ze te voorschijn zullen komen.”

Voor de kinderen

Kleine durfals en waaghalzen kunnen terecht bij de speciale kinderspooktochten. Varik heeft nogal een spectaculaire, maar die in Opijnen is ook leuk, evenals die in Tuil en in Appeltern (vanaf 8 jaar en je ‘loopt op eigen risico’, brrrrr).

Foto: Varik.nl

Een foutje gespot? Of heb je zelf een tip? We horen graag van je! Laat het weten via tips@betuwetips.nl.

5 x bijzondere B&B's in de Betuwe

5 x bijzondere B&B's in de Betuwe

De mooiste bossen van de Betuwe

De mooiste bossen van de Betuwe