Schrijver Walter van den Berg: 'Als ik de dijk op loop kán het even niet mooier'

Schrijver Walter van den Berg: 'Als ik de dijk op loop kán het even niet mooier'

In deze rubriek vertellen bekende Betuwnaars over hun liefde voor de streek. Dit keer: Walter van den Berg, schrijver van romans als ‘Schuld’ (boek van de maand bij De Wereld Draait Door en genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs) en ‘Van dode mannen win je niet’ (longlist AKO-literatuurprijs).

waltervandenberg.png

Naam: Walter van den Berg

Is: Schrijver

Woont met: Vrouw en hond

In: Heesselt 

Sinds: 2016

Wat is volgens jou het mooiste plekje in de Betuwe?

“De Heesseltsche Uiterwaarden. Er zijn misschien objectief gezien nóg mooiere uiterwaarden, bij Ophemert bijvoorbeeld, maar als ik bij ons de dijk op loop en ik heb onmiddellijk dat uitzicht, kán het even niet mooier.”

Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?

“Op mijn ideale dag zijn we in de vroege herfst, dus de bladeren zitten nog aan de bomen maar hebben wel allerlei tinten rood aangenomen. Het is al goed koud, want ik geloof niet in Indian Summers; als het warm is in de herfst, maak ik me alleen maar zorgen over de klimaatverandering. Het is een zondag, eentje zonder verplichtingen, en we gaan wandelen met de hond, en als we thuis zijn, gaat de houtkachel aan (sorry, klimaat, dat doen we heel af en toe). We drinken een wijntje, doen een spelletje, lezen een boek. En misschien krijgen we nog visite, en nemen we die ook nog mee voor een rondje uiterwaarden, zodat we een buizerd of een valk aan kunnen wijzen.”

Wat mis je in de buurt?

“Eigenlijk niets. Toen we hier kwamen wonen, wisten we van te voren dat er weinig voorzieningen zouden zijn. En we komen rechtstreeks uit Amsterdam, dus we weten hoe het eruit ziet als je alles in de buurt hebt.”

Heb je nog andere tips voor mensen die de Betuwe willen leren kennen?

“De spooktocht door Heesselt en Varik die ieder jaar wordt gehouden rond Halloween. We hebben nog nooit meegelopen, maar we zien hoeveel moeite er door de organisatie in wordt gestoken.”

Welk woord of welke zin beschrijft het beste het gevoel dat je in deze omgeving hebt? 

“Een liedje! Of liever, een hele plaat: de eerste van Fleet Foxes. Maar dan wel voor bij een herfstig beeld.”

Foto: Keke Keukelaar

Uit eten met kinderen in de Betuwe

Uit eten met kinderen in de Betuwe

5 x bijzondere B&B's in de Betuwe

5 x bijzondere B&B's in de Betuwe